Fons 0000 - Cipriano García Sánchez

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES AHCO 0000

Títol

Cipriano García Sánchez

Data(es)

  • 1973-00-00/1996-00-00 (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

0.40 m (4 unitats d'instal·lació) de document textual, paper

Àrea de context

Nom del productor

Història biogràfica

(Manzanares de la Mancha, 26 de setembre de 1927 - Castelldefels, 22 de maig de 1995) fou un polític i sindicalista català.
El 1943 entrà a treballar a les mines de La Puebla de Almoradiel, que deixà el 1951, quan s'establí al barri de Ca n'Anglada de Terrassa, on treballà a RENFE i a Cerámica Egara. Afiliat al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), el 1954 passà a formar part de la direcció egarenca del partit. Participà en la vaga de les bicicletes de 1956 i el 1957 fou detingut a la tornada d'un congrés clandestí del PSUC a França, raó per la qual fou tancat al Penal de Burgos fins al 1959. El 1960 participà a Terrassa en les protestes per les detencions de Jordi Pujol i Soley i els altres implicats en els fets del Palau, raó per la qual fou jutjat en consell de guerra amb sis sindicalistes més i tancat novament al Penal de Burgos fins a 1964. A la sortida participà en la creació de Comissions Obreres i el 1965 accedí per primer cop als comitès central i executiu del partit. Després del VIII Congrés del Partit Comunista d'Espanya formà part del seu comitè central. Fou detingut novament el 1967, any en què formà part de la coordinadora general de CCOO en nom de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya. Assolí escapolir-se durant la caiguda dels dirigents del sindicat el 1972, cosa que provocà l'anomenat Procés 1001, i des d'aleshores fins a 1975 fou el màxim responsable de la coordinadora de Comissions Obreres a la clandestinitat.
A les eleccions generals espanyoles de 1979 fou elegit diputat a les Corts de Madrid fins al 1982, on va fou vocal de la Comissió de Treball del Congrés dels Diputats. A les eleccions autonòmiques de 1984 fou elegit diputat fins al 1988. Defensà la unitat de la classe treballadora del Principat front les temptatives neolerrouxistes pretesament d'esquerres. Instal·lat ja a Castelldefels, encapçalà les llistes municipals d'Iniciativa per Catalunya (IC) a les eleccions municipals espanyoles de 1991. Morí en un accident durant una encartellada a les següents municipals. En la seva memòria la Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CONC) va crear la Fundació Cipriano García.

Institució arxivística

Història arxivística

Documentació recollida pel productor durant la seva activitat sindical i política.

Origen de l'ingrés o de la transferència

Fons cedit per Cipriano García Sánchez i la seva companya Belén León.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

El fons conté documentació personal (carnets PSUC, CCOO, parlamentari i altres), retalls de premsa sobre Cipriano García, condols, escrits i retalls de premsa sobre la mort de Cipriano, sobre l'acte de record fet a Castelldefels el 1996, autòpsia i dades sobre el seu accident, dades biogràfiques, articles escrits pel productor (1973-1990), expedient de sol·licitud d'indemnització pels anys de presó de Francisco García Buendía (1986-1992), expedient de sol·licitud de pensió comptabilitzant temps a la presó -inclou sentències i expedient penal- (1989-1992), documentació sobre la seva feina com a parlamentari a les Cortes i al Parlament de Catalunya (1978-1995), documents i informes del PSUC (1978-1992), d'IC de Castelldefels (1987-1995) i de la sectorial de Gent Gran d'IC (1995). També 2 capses de manuscrits de reunions i debats del PSUC, PCE, IC i CCOO (1979-1995)

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Accés lliure

Condicions de reproducció

Idioma del material

  • català
  • espanyol

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

ES

Identificador de la institució

AHCO

Regles o convencions

Norma Internacional General de Descripció Arxivística ISAD(G)

Estat d'elaboració

Fi

Nivell de detall

Complet

Dates de creació revisió eliminació

Data de creació: febrer 2010
Data de revisió: 1 juny 2021

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

Fonts

  • La unitat de descripció.
  • Cipriano García : una lluita permanent pels drets dels treballadors, les llibertats nacionals i la democràcia : miscel·lània d'homenatge i sel·lecció d'escrits (1970-1988). Barcelona: Fundació Cipriano García, 1995.

Àrea d'ingressos