Fonds 0054 - José Luis López Bulla

Quadern de notes 1976-1 Quadern de notes 1976-2 Quadern 1976-1977 Quadern 1978 Quadern "Dossier elecciones sindicales" Quadern "Secretariado CONC- 1978" Quadern "Secretariado y Comisión Ejecutiva, 11-X-78" Quadern "Reunions" Quadern "Reunions 2" Quadern "Reflexiones sindicales"
Results 1 to 10 of 50 Show all

Identity area

Reference code

ES AHCO 0054

Title

José Luis López Bulla

Date(s)

  • 1976 - 2003 (Accumulation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

Dotze unitats d'instal·lació, 1.2 metres lineals.

Context area

Name of creator

Biographical history

Archival history

José Luis López Bulla, nascut a Granada el 25 de juliol de 1943, ha estat un sindicalista i política català. Després d'haver cursat el batxillerat a la comarca interior valenciana de Requena, migrà a Catalunya en la dècada dels seixanta. A finals dels noranta publicà un testimoniatge sobre el seu procés migratori, intitulat "Cuando hice las maletas". Un cop a Catalunya, s'instal·là a Mataró i treballà en el sector d'arts gràfiques. Aviat ingressà al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i participà en les primeres comissions obreres. El 1967 fou detingut i empresonat. Poc després, el 1972, es posà al capdavant de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CONC), de la qual fou escollit secretari general el 1976. Malgrat les tensions registrades, arran les diferències polítiques en quant a l'estratègia sindical a seguir, López Bulla va mantenir la seua militància als rengles del PSUC, així com del Partit Comunista d'Espanya (PCE). Abandonà la secretaria general el 1995, en el VI Congrés, essent rellevat per Joan Coscubiela i Conesa. Es presentà a les eleccions autonòmiques de 1999 en la llista d'Iniciativa Catalunya Verds (ICV), resultant escollit diputat de la VI Legislatura del Parlament de Catalunya. El 2003 es retirà de la política activa. El 2012 participà en la Crida a la Catalunya federalista i d'esquerres. Així mateix, publica assíduament textos d'opinió política al seu blog "Metiendo bulla".

Immediate source of acquisition or transfer

El mateix López Bulla fou qui, a partir de 2003, realitzà el dipòsit del seu fons personal a l'Arxiu Històric de Comissions Obreres de Catalunya.

Content and structure area

Scope and content

El present fons agrupa la producció escrita per José Luis López Bulla durant l'exercici dels seus càrrecs i responsabilitats sindicals i polítiques (1976-2003). Tanmateix, els materials agrupats no es limiten a aquesta vessant, sinó que inclouen a més reflexions i anàlisis de tipus general sobre el fet sindical a Catalunya, sobre la conjuntura polític o aspectes més concrets de l'acció sindical. Els fons es trobava inicialment dividit quatre sèries diferents: "quaderns d'apunts", "notes", "agendes" i "documentació vària". Tanmateix, actualment s'ha considerat més adient circumscriure el nivell de descripció al d'unitat documental composta. En aquest sentit, es descriuran els 46 quaderns que conformen el fons; així com les agrupacions de literatura grisa, informes polítics i sindicals, esborranys d'articles o retalls de premsa i altres publicacions.

Appraisal, destruction and scheduling

Tots els documents dipositats s'han conservat.

Accruals

No es preveuen ingressos imminents.

System of arrangement

Els fons es trobava inicialment dividit en quatre sèries diferents: "quaderns d'apunts", "notes", "agendes" i "documentació vària". Tanmateix, actualment s'ha considerat més adient circumscriure el nivell de descripció al d'unitat documental composta. En aquest sentit, es descriuran els 46 quaderns que conformen el fons; així com les agrupacions de literatura grisa, informes polítics i sindicals, esborranys d'articles o retalls de premsa i altres publicacions. La primera unitat d'instal·lació conté un total de 10 quaderns corresponents al primer període de la transició democràtica, entre 1976-1978); la segona conté un nombre idèntic de quaderns corresponents al bienni 1979-1980; la tercera conté un total de nou quaderns corresponents al període 1980-1981; la quarta, conté un total de cinc quaderns datats el 1981, 1982, 1993 y 1994 i, a més a més, conté tres carpetes amb notes diverses datades el 1976, 1977 i 1978; el quart conté set quaderns (alguns suports són agendes, emprades com a bloc de notes) datades de 1979, 1980, 1982, 1987, 1997 i 1998, així mateix hi trobem 3 carpetes de notes dels anys 1979, 1980 i 1981; la sisena unitat d'instal·lació conté els diferents informes, esborranys i carpetes de retalls de diaris, etc. La setena caixa conté 5 quaderns més amb notes, sobretot, de les reunions dels òrgans de direcció del sindicat. Comprenen una cronologia àmplia que, amb determinats buits, abasta des de 1982 a 1990. Finalment, la darrera caixa conté diversos materials agruptas en sèries. Integren aquestes sèries la correspondència, articles, intervencions, comunicats, esborranys, retalls de premsa, etc., relatius o produïts per l'antic secretari general de les CCOO catalanes.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Lliure accés.

Conditions governing reproduction

Es permet la reproducció dels documents previ pagament de la tarifa establerta per l'Arxiu Històric de CCOO - Fundació Cipriano García. Totes les publicacions en les quals apareguin les reproduccions dels documents han de citar-ne la col·lecció de la qual procedeixen. L'Arxiu Històric de CCOO - Fundació Cipriano García es reserva el dret d'inspecció previ a la publicació i edició dels materials que continguin les reproduccions.

Language of material

  • Catalan
  • Spanish

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

No es precisen requeriments tècnics específics per visualitzar la documentació.

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Fons de la secretaría general de la CONC, 1976-1995

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

AHCO

Rules and/or conventions used

Status

Revised

Level of detail

Full

Dates of creation revision deletion

Joan Gimeno Igual 18.07.2019

Language(s)

  • Catalan

Script(s)

Sources

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places

Physical storage

  • Box: C252 - C263